2011. július 12., kedd

Az AppEngine és a ValósKm

Fejlesztőként unod a szerverek karbantartását? Hiába a Hibernate, hiába az egysoros annotation-nel paraméterezés, de mégis létre kell hoznod és módosítanod az adatstruktúrát is? A build és a deploy hiába automatizált, mégis lassú és mindig van vele valami gond?

Kezdőként próbálgatnál kisebb webalkalmazásokat, de az alap hoszting is pénzbe kerül? JAVA-ban írnád a diplomamunkádat, amit szívesen publikálnál, de eddig nem volt hol? Működő és viszonlag nagy forgalmú oldalakat fejlesztesz, de nem szeretnél egy áramszünet vagy egy alkatrész hibája miatt éjszaka is dolgozni vagy rendszergazdát fizetni?

Tapasztalt programozóként nem szereted újraírni a már megírt dolgokat (felhasználó-, cache-, email kezelés)? Szívesen használnál egy globális infrastruktúrát, sok-sok meglévő és egybeintegrált szolgáltatást (Google)?  Használnád a fizetős/robosztus szerverek szolgáltatásait (task és job kezelés), akár ingyen? Skálázható szolgáltatásra és fizetési rendszerre vágysz?

Ha ezek bármelyike igaz rád, akkor érdemes megismerkedned a Google AppEngine szolgáltatásával (GAE)! Ez a fejlesztői blog a cloud computing lehetőségeit igyekszik bemutatni a GAE és a Java felhasználásával egy járműkarbantartó rendszeren keresztül (http://www.valoskilometer.hu). Az oldal éles és profitorientált (de alacsony költségű, majdnem alapítványi) rendszerként működik, így a forráskód még részleteiben sem lesz publikus. A blog magát a fejlesztési folyamatot mutatja be, azaz hogyan építhetünk több ezres (talán több százezres) látogatottságú oldalakat a GAE-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése