2011. július 31., vasárnap

AppEngine webalkalmazás létrehozása

AppEngine fejlesztői környezet beállítása

A valoskilometer.hu fejlesztéséhez az Eclipse 3.7 (Indigo) IDE-t használom, amihez az Google AppEngine plugin-t telepítettem a Google oldalán megadott módon (Help --> Install New Software...).

A telepítés után létrehoztam egy új projektet az Eclipse-ben "valoskmdev" néven (File > New > Web Application Project). A wizard által megadott formon a GWT ne legyen kipipálva, mert arra egyelőre nincs szükség. A véglegesítés után az Eclipse létrehozza az alap fájlokat, így már indíthatjuk is a "Run configurations"-ből vagy jobb klikk a projekten és "Run as ... Web Application".



Alapértelmezés szerint a 8080-as (vagy a 8888-as) porton elindul az alkalmazás és a böngészőben elérhetjük a gépünkön futó változatot (http://localhost:8080/valoskmdev). A lokális verzióban a funkciók majdnem mindegyikét tesztelhetjük, kivétel a felhasználókezelés egy része és az időzített feladatok (cron jobs).




Webalkalmazás létrehozás a "tárhelyen"

Miután a gépünkön már megvan a projekt, publikálhatjuk azt a Google által biztosított tárhelyen az AppEngine oldalán létrehozva egy új alkalmazást (Create Application). A szolgáltatás használatához google felhasználói fiók szükséges, melynek regisztrációja ingyenes, de konfirmáló SMS-t kérhetnek.



Az alkalmazás létrehozása után megnézhetjük az áttekintő panelt (dashboard) az https://appengine.google.com/dashboard/nonedeployed?app_id=s~valoskmdev oldalon. Mivel az alkalmazást még nem töltöttük fel az Eclipse-ből, így sok hasznos infot egyelőre nem mutat.




Feltöltés és elérés

A feltöltést a projekt jobb klikkes menüjéből (Google --> Deploy to AppEngine) vagy a kis rakéta ikonra kattintva végezhetjük. Ekkor be kell jelentkeznünk, majd a feltöltés megkezdődik. Ez a folyamat az első néhány alkalommal igen gyorsan megtörténik, de ahogy nő az alkalmazás, eltarthat percekig is.



A valoskmdev.appspot.com oldalt megnyitva elérhetjük a feltöltött webalkalmazást. A feltöltés és az oldal megnyitása után a dashboard-on is bővebb információt láthatunk.


A fenti lépéseket követve bárki feltölthet egy JAVA webes alkalmazást a google (részben) ingyenes tárhelyére. Most már csak az oldal további fejlesztésével kell törődnünk, a további frissítés (deploy) egy kattintásra megoldható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése